OHRID - SKOPLJE

SKOPLJE

BISER MAKEDONIJE OHRID

Najlepše jezero u Severnoj Makedoniji, biser svetske baštine, OHRID

Ohrid crkva Svetog Nauma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohrid je jedan od najpoznatijih gradova u Makedoniji, koji važi za more ove zemlje i kolevku pravoslavne duhovnosti na balkanskom poluostrvu. Ime je dobio po svojoj lokaciji - smešten je na krečnjačkom hridu iznad jezera, pa su ga tako i nazvali "o hrid", "vo hrid", što znači "na hridu".

Duhovnost

Kažu da Ohrid ima crkava koliko dana u godini! Čuven je po svetiteljima Klimentu i Naumu. Jedno od mesta koje ne smete da propustite na Ohridu jeste čuveni manastir Svetog Klimenta Ohridskog, zaštitnika Ohrida, koji datira još iz 13. veka. Danas, ovaj manastir je zapravo crkva Bogorodice Perivlepte.

Na Ohridu se nalazi i najstariji slovenski manastir, manastir Svetog Pantelejmona, u kojem se nalazi više od 800 ikona izrađenih u vizantijskom stilu, a potiču iz perioda od 12. do kraja 14. veka. Ova zbirka ikona sa Ohrida smatra se drugom najvažnijom na svetu, odmah posle zbirke u Tretjakovskoj galeriji u Moskvi, i nalazi se pod zaštitom Uneska.

Stari slovenski stil

Kaldrma i prelepe, blistavo bele kuće i niske zgrade okićene šarenim cvećem prizor su u kojem možete da uživate svakog dana dok ste na Ohridu, gde god se zaputili. Usput bi bilo lepo da posetite i Samuilovu tvrđavu, koja je izgrađena još u 10. veku, kao i Antičko pozorište. Uživaćete i u šetnji centrom starog grada, a naročito kada znate da je ogromno stablo javora na gradskom trgu staro čak 900 godina!

Od znamenitosti Ohrida izdvajaju se još i crkva Svete Sofije, Nacionalni muzej, crkva Svetog Nauma i po mnogima najlepša crkva Sveti Jovan Kaneo.

Ohridsko jezero, poznatije i kao makedonsko more. Spada među najstarija, najveća i najdublja jezera na svetu - verovali ili ne, njegova kristalno čista voda na nekim mestima duboka je neverovatnih 228,7 metara!  Oni koji su imali to zadovoljstvo da se okupaju u Ohridskom jezeru, kažu da je voda toliko čista i providna da se golim okom vidi čak 22 metra dubine! Okružuju ga predivne peščane i šljunkovite plaže, temperature su prijatne - od 26 do 30 stepeni, dok je temperatura vode oko 22-23 stepena.

skoplje

SKOPLJE

Šta reći o Skoplju, glavni grad susedne Makedonije. Leži na reci Vardar I ima oko pola miliona stanovnika.

Najpoznatiji spomeni je svakako tvrđava Kale. Nalazi se na bregu Gradište iznad reke Vardar. Prva tvrđava podignuta je u 4. Veku I u njoj je krunisan cae Dušan 1346. Godine. Više puta je spaljivana i rušena, pa zatim obnavljana.

Pored tvrđave tu je svakako najzanimljivji “Kameni most”, odnosno Dušanov most.

Svakako vredi obići I spomen kuću Majke Tereze, zatim Most “Umetnosti”. Od spomenika novijeg datuma tu je svakako glavni spomenik Aleksandru Makedonskom.

Ovo je samo deo… Ostalo morate sami istražiti, zato

NEPROPUSTITE