PLAN PUTA MINHEN - SALZBURG 22.-23.11.2019.

SALZBURG

Postavljanje autobusa u četvrtak 21.11. u 17:45

Polazak u 18:00

Vožnja kroz Mađarsku, Austriju i Nemačku sa usputnim pauzama

Dolazak u Minhen oko 10 časova 22.11. u a&o Hostel München Hackerbrücke, Arnulfstraße 102, 80636 München, Germany

Subota  23.11. doručak do 9:45

10:00 polazak za Salzburg

Dolazak u Salzburg oko 12:30

Slobodno vreme za razgledanje grada do 16:45

Polazak za Novi Sad u 17 časova.

Predviđeno vreme dolaska je oko 6 časova u nedelju 24.11

MINHEN

Minhen je glavni grad nemačke pokrajine Bavarske i u njemu živi oko 1,4 miliona stanovnika, što ga čini trećim najvećim gradom u Nemačkoj. Ovaj grad, koji leži na reci Izar, poznat je po svojoj prelepoj arhitekturi, kulturi i festivalu piva Oktoberfest.

Kulturna scena u Minhenu smatra se za najraznovrsniju u celoj državi, posle Berlina. Ono što turiste najviše fascinira u ovom gradu su očuvane istorijske građevine. Naime, centar Minhena deluje netaknuto, izgleda baš onako kakav je bio i krajem 19. veka.

Image removed.

Minhen je veliki internacionalni centar biznisa, inženjerstva, naučnih istraživanja i medicine, o čemu govori činjenica da u ovde postoji veliki broj univerziteta, sedišta multinacionalnih kompanija i tehnoloških i naučnih muzeja, kao što su Nemački Muzej (Deutsches Museum) i BMW Muzej (BMW Museum).

Najnapredniji je grad u Nemačkoj i svake godine se nalazi na listi najkvalitetnijih gradova za život. Njegov spoj tehnologije i očuvanja kulturnog nasleđa mu je obezbedio nadimak ,,grad laptopova i lederhozni”.

Image removed.

BMW Muzej

Istorija Minhena

Grad je 1158. godine osnovao vojvoda Hajnrih Lav. U 13.veku vojvodska porodica Vitelsbah odabrala je Minhen za svoju rezidenciju, a u 16. veku grad postaje prestonica vojvodstva Bavarske. Posle Prvog svetskog rata, politička situacija u gradu postaje nestabilna. Nacional-socijalistička Partija osnovana je ovde, a 1923. godine Hitlerove pristalice pokušale su takozvanim Pivničkim pučem da svrgnu bavarsku Vladu.

Uprkos neuspehu, Minhen je postao sedište ove partije. Grad je u velikoj meri uništen za vreme Drugog svetskog rata, ali je kasnije obnovljen i izgrađene su mnoge nove zgrade, a mnoge stare renovirane.

Najposećenije turističke atrakcije u Minhenu

Minhenska Rezidencija (Münchner Residenz)

U ovom istorijskom kompleksu zgrada, koji je vekovima bio sedište bavarskih vladara, nalazi se veliki broj muzeja i spomenika od kojih su najpoznatiji Rezidencijalni Muzej, Riznica i Crkva Svih Svetaca (Allerheiligen-Hofkirche). Obavezno prošetajte prelepom  baštom koja sadrži mnoge vrste cveća, fontane i jezerca.

Image removed.

Frauenkirhe (Frauenkirche)

Ova crkva pripada stilu kasne gotike i fascinira svojom veličinom – duga je 109, a široka 40 metara, dok su njena dva tornja sa renesansnim kupolama visoka 100 metara. U unutrašnjosti crkve nalazi se otisak stopala koji po legendi pripada đavolu.

Image removed.

Engleska bašta (Englischer Garten)

Pored toga što je najveći park u Nemačkoj, Engleska bašta spada i među najlepše. Ovaj park veći je čak i od njujorškog Central Parka. Drveće, biljke, veštačko jezero i veštački potok pažljivo su raspoređeni da bi davali utisak prirodnog pejzaža. U ovoj nekadašnjoj vojnoj bašti iz 18. veka možete uživati u pikniku, sunčanju, dugoj šetnji ili vožnji  bicikla u prirodi, pa čak i surfovanju, jer mehanizam za pumpanje stvara talase u potoku. Centralna mesta u parku su Kineski Toranj i mala građevina Monopteros.

Image removed.

Pored ovih mesta, nemojte propustiti da posetite i glavni gradski trg Marijenplac (Marienplatz), Novu Gradsku Kuću (Neues Rathaus), Olimpijski parkcrkvu Svetog Petra (Peterskirche), kao ni BMW Muzej.

Image removed.

Trg Marijenplac

 

Image removed.

Nova gradska kuća


SALZBURG

 

,,Nemački Rim”, austrijska prestonica kiča ili…

Salzburg je smešten u dolni reke Salcah i smatra se da je on najlepši barokni grad zapada. Mocartove simfonije su duboko ukorenjene u gradski duh i viđaćete ga na svakom koraku.

Iako je dobio ime po rudnicima soli, danas je prepoznatljiv kao prestonica muzike. On je svakako mnogo više od rodnog grada velikog Mocarta i fenomenalnih Mocart kugli. Pun je veličanstvene arhitekture, romantičnih kafića, tornjeva i crkvi koje vuku poglede na sebe, ali je isto tako i moderan, s puno mesta za dobar šoping, hranu i smeštaj.

Mali, prastari Salzburg jedan je od najlepših baroknih gradova u Evropi. Nekada glavni grad istoimene države kojom je vladao princ i nadbiskup od Salzburga, danas nudi kombinaciju gradske gužve i pogleda na planine i sve to u istorijskom odelu. 

Image removed.

Ako ćete do njega avionom, primetićete da je aerodrom drugačiji od ostalih, jer vas odmah po sletanju čeka muzej aviona “Hangar 7”, koji je u vlasništvu Red Bull- a, a osim capsule Feliksa Baumgartnera, videćete i Titov “daglas DC-6B”. Ako vam se dopada ideja da ga posetite u aprilu, najjeftiniji letovi će biti svake srede i četvrtka, po ceni već od 243 evra.

Zbog svega navedenog UNESCO je 1997. godine uvrstio grad na listu svetske baštine. Salzburg je savršena kombinacija uskih ulica koje su omeđene kućama boja sladoleda, elegantnim prodavnicama i restoranima. Pet dana provedenih ovde je sasvim dovoljno da… poželite bar još tri.

Image removed.

Šta videti i raditi?

Tvrđava Hohensalzburg iz 11. veka nekada je bila dom salzburškom princu. Ovaj moćni srednjevekovni dvorac je najveća nikad osvojena tvrđava u Evropi. Naš savet je da se žičarom popnete do vrha odakle se pruža pogled na grad i reku Salcah koja ga deli na dve strane. Kad ste već gore, i akoste tako u mogućnosti, izdvojite 11 evra i uzmite turu u kojoj će vam vodič približiti istoriju tvrđave. 

Image removed.

Porodica Mocart živela je u ulici Getreidegasse 9, punih 26 godina i to je kuća u kojoj je rođen slavni kompozitor. Dom čuda od deteta, koji je umeo da čita, piše i komponuje već sa pet godina, danas je muzej u kojem posetioci mogu da vide njegovu violinu, klavir i pisma koja je Mozart pisao svojoj porodici. Ulaz je 7 evra za odrasle i 2,5 za decu.

Image removed.

Palata Hellbrunn ili barokni Diznilend je remek delo arhitekture koje se nalazi malo južnije od grada. Ovde ćete videti predivne i šaljive fontane, minijaturna mehanička pozorišta sa 141 pokretnom figurom i muzej folklore, veštačke pećine… Ljubitelji filma ‘The Sound of Music’ (Moje pesme, moji snovi) moraju znati da je to palata u kojoj su se Liesl i Franz prvi put sreli. Ulaz za odrasle je 8,50 evra, za klince 3,80.

Image removed.

Dvorac Mirabell

Mirabell je dvorac koji karakterišu predivni vrtovi, fontane i statue rimskih i grčkih bogova, odmah uz reku Salcah, a izgrađen je u 17. veku. Najlepša prostorija u dvorcu je sigurno Mermerna dvorana.

Image removed.

Gde jesti?

Preporučujemo da za ručak posetite Sternbrau koji se nalazi u ulici Griesgasse 23 – 25. Ovaj restoran smešten je u velikoj staroj zgradi iz 13.veka. Probajte tradicionalni goveđi gulaš sa sosom od pavlake, krutonima i salatom po ceni od 11,50 evra.

Za večeru sedite u restoran Dollerer koji se nalazi nekoliko minuta vožnje van Salzburga u selu Golling. Ovo je restoran koji se kiti Michelinovom zvezdicom, a majstori su za austrijsku, francusku i italijansku hranu.