PLAN PUTA MOROHALOM - SEGEDIN 9.11.2019.

TRG

PLAN PUTA:

SEGEDIN - MOROHALOM

OBAVEZNO PONETI INDEX

Postavljanje autobusa 7:45 kod plave lokomotive (ž.stanica)

Polazak u 8:00

Dolazak u Segedin oko 10 časova. Slobodno vreme za razgledanje grada do 15.20

Polazak za Morohalom u 15.30.

Povratak iz banje u 21. Predviđeno vreme dolaska u NS je oko 22 časa. Vaš ZPU

 

SEGEDIN

je grad u južnoj Mađarskoj na ušću reke Mureš u Tisu. Predstavlja regionalni centar jugoistočnog dela zemlje i glavni grad županije Čongrad.

Nalazi se blizu južne granice Mađarske, u središnjem delu Panonske nizije. Grad se razvio na raskrsnici puteva, naročito vodenih, jer je veoma blizu ušća reke Moriš u reku Tisu. Danas se grad pruža na obe obale Tise i predstavlja najveći grad na ovoj evropskoj reci. Grad je u Mađarskoj poznat i po velikoj osunčanosti u toku godine.

 

Srbi se u Segedinu prvi put spominju za vreme otomanske vladavine. Posle Mohačke bitke 1526. godine srpske vojne trupe su se ujedinila i krenule iz Tisu da zbace svog despota Stevana Berislava. Pošto ih je Berislav izneverio izabrali su za vođu Jovana Crnog, i sa njim na čelu pridružili se austrijskom caru Ferdinandu. Vodio se građanski rat, a oni su izabrali stranu od koje su očekivali da će im dati "Srpsku Vojvodinu", u južnoj Ugarskoj. Car Ferdinand im je pomogao materijalno i dao garantno pismo da će dobiti autonomnu oblast i svog despota - Jovana Crnog. U bici kod Segedina avgusta 1527. godine poginuo je srpski vitez Kliment Bakić, boreći se protiv seljačke vojske "cara" Crnog Jovana. Zapolja je sa mađarskom vojskom odneo pobedu nad Srbima 1528. godine. Tajanstveni Jovan Crni se povukao u Segedin, gde se sklonio kod bogatog srpskog trgovca Stevana Zake. Crni Jovan imao je "crnu" sudbinu, posle propasti srpske vizije. Iako je bio skriven, pronašli su ga segedinski Mađari i odsekli mu glavu.

Najviši uspon Srbi u Segedini u doživljavaju u prvoj polovini 18. veka na početku vladavine Habzburgovaca. Tada je izgrađena i Srpska pravoslavna crkva (1778), koja se danas nalazi u najužem gradskom jezgru, pored Segedinske katedrale.

MOROHALOM

Lekovita banja Eržebet centar ima ukupno 21 bazen, 6 na otvorenom, 15 u zatvorenom delu. Bazen za plivanje je na otvorenom delu. Novije je gradnje, sa raznovrsnim vodenim sadržajem i idealan je za sve uzraste, naročito za porodične posete i celodnevni boravak. U sastavu centra se nalazi  aqua park koji radi tokom cele godine. Pored wellness & spa i zabavnog sadržaja, zbog lekovite vode i terpaijskih usluga koje se nude, centar je blagotvoran kod širokog spektra zdravstvenih tegoba. Morahalom se nalazi u blizini granice sa Srbijom, te se brzo i lako stiže. (Sadržaj : bazen za plivanje 33m, relaksirajući vodeni sadržaj, lekovita termalna banjska voda, finska sauna, infrared sauna, aroma sauna, parno kupatilo, slana soba, kneipp, hidromasaže, terapijske usluge, aqua park.